Att betala underhåll – nya regler

p1380787

 

Jag har ju skilt mig två gånger och i båda fallen har jag och mammorna varit överens om hur vi ska göra med underhållet. Vi löste det utan att behöva blanda in myndigheterna. Och det är så det är tänkt att gå till: att skilda föräldrar själva kommer fram till en summa som man ska betala, oftast då den icke boendeföräldern till boendeföräldern.

13173356_1018688884874137_280234109373946236_o
Idag har det ju funnits siffror som de flesta använder sig av, 1 573 kronor per barn och månad, vilket egentligen är det underhållsstödsbelopp som Försäkringskassan betalar ut om föräldrarna inte kommer överens.
Men ett barn kostar ju bra mycket mer än 1 573 kronor i månaden! BRA mycket mer, och i de flesta fall, mitt också, så löser man de extra utgifterna genom att man delar på kostnaderna, till exempel kläder, aktiviteter och presenter.
Nu ska alltså skilda föräldrar själva komma överens om hur stort underhållet ska vara.
Vill Du läsa mer så besök separeradeforaldrar.se. (Klicka för länk)

I samarbete med Försäkringskassan

3 thoughts on “Att betala underhåll – nya regler”

 1. Vill även tillägga att det inte bara är den förälder som barnen inte bor ihop med ska betala. Utan båda föräldrarna ska lägga 1573:- var sen kommer barnbidraget. Det är ca 4000:-
  Ett barn kostar väl inte över 4000:- varje månad. Man måste göra en budget.
  En del månader kostar det mer o en del månader mindre. 😃
  Tycker dock som du att det vore toppen om föräldrarna kommer överens 😊 Men det är inte alltid så. Men som sagt man måste tänka på att båda föräldrarna ska bidra till barnen 😃

  1. Håller med där om att barn inte kostar 4 tusen i månaden. Inte mina iaf. Har tre barn och 12 000 är alldeles för högt räknat.

   Får underhåll av exet vi har kommit överens om 700 kr per barn. Vet att många reagerar och anser att det är för lite men det är faktiskt tillräckligt. 700×3=2100 barnbidrag o tillägg =3754 och min lika del =2100 och slut summan landar på 7954. Täcker upp för alla barnens kostnader.
   Men många mammor stirrar sig blind på underhållett som papporna ska betala och glömmer bort att dem själva förväntas lägga till lika mycket. och få räknar ut hur mycket barnen egentligen kostar varje månad. Själv försöker jag hålla koll men självklart får man höfta på ett ungefär när det kommer till mat kostnader. Och pengar som blir över när månaden är slut sätts det in på ett separat konto och sparas till lite dyrare inköp. Än så länge har det funkat och vi har varit separerade i snart fyra år.
   Kanske ska nämna att jag försöker låta barnen ärva av varandra i dem mån det går, tex cyklar och mobiltelefoner. Och jag skulle aldrig få för mig att köpa en mobiljäkel till 15 åringen för 5-6 tusen som många gör. Finns inga belägg för nå sånt.

   1. Förstår hur du räknar, men om du har barnen ”heltid” borde en del av boendekostnaden väl räknas med. Du behöver en större bostad. I Stockholm kostar varje extra rum cirka en miljon i kostnader, alltså runt 1200:- i månaden extra. I övrigt har man väl räknat ut att ett barn äter för 1500 i månaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *