Midsommar i New York

P1530464

 

Att fira midsommar i New York är nästan som att vara i ”Gropen” i Leksand, Dalarna.

Nästan.

Firandet här i New York är en av de största tillställningarna i världen. Några tusen svenskar och deras – lite undrande – amerikanska vänner och familjemedlemmar samlas nere i Battery Park för att dansa runt stången och dricka vin på filtar.

Och det här görs med utsikt över Frihetsgudinnan där ute i Hudsonsflodens mynning, och solen som sänker sig ner över Jersey City. Eller om man vill ha ryggen mot vattnet – downtowns maffiga skyskrapor med nya World trade center som reser sig allra högst.

 

P1530525

 

Det ÄR en fest. Folk är uppklädda, glada och vill göra detta till vad det är – en hyllning till sommaren.

Jag slås av att det är alla åldrar där, från ungdomar med för små shorts till nära-döden-människor i folkdräkter. Mycket familjer.

 

kmko

 

Alkohol får inte förtäras men en van besökare berättar för mig att inga poliser bryr sig. Bara man låter flaskan vara dold i en brun pappersbag.

Som på tv.

I år var det den svenska konsuln här i New York, Leif Pagrotsky, som invigde festen. Därefter var det resning av stång och sedan fullt ställ i tre timmar.

 

P1530475

 

mid

 

Jag lämnade när solen började gå ner men då var det många, många som var kvar och njöt av festen.

Ett tips om man är i stan under midsommar.

 

P1530589

One thought on “Midsommar i New York”

  1. Alltså gropen 😂 Jag har bott i Dalarna i hela mitt liv, men aldrig varit till gropen! Med tanke på din jämförelse så låter det som att jag har missat en hel del.

    Härliga bilder Martin!

    Kram på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *