Varför polis?

0olk

Jag får ofta, till och med väldigt ofta, frågan om varför jag fortfarande jobbar kvar som polis. Det är dåligt betalt, obekväma arbetstider, en ledning som kanske inte riktigt är med på banan och massor av folk som har åsikter, inte sällan negativa.

Tja, det är en intressant fråga. Men jag tror man kan ställa den till alla som varit på en och samma arbetsplats i 25 år.

Varför?

Till att börja med är polisarbetet väldigt varierande. Man vet sällan vad man skall göra den där dagen, när man sätter sig i sin polisbil och rullar ut från polisstationen. Det är väl en av orsakerna – variationen. Man tröttnar liksom inte på uppgiften.

Sen , visst, att hämta sin 84:e snatter på Åhlens på lika många dagar kanske inte är så vidare upplyftande, men ändå. Och att stå och ha en trafikkontroll i tre minus och snöstorm, inte heller så jättekul. Eller alla nerspydda som skall tas om hand, missbrukare som får psykoser, ungdomar som studsar påtända och vill slåss, knivar, skjutvapen, kicksparkar, spottar, slag.

”Snutjävel!”

Men det är de där små guldkornen man lever för, när man får gripa en riktigt ful fisk, kanske efter en liten språngmarch, eller när man får återlämna den där väskan som rycktes ur damens arm. Få se glädjen ersätta tårarna.

Eller – faktiskt – dagisbarnen som storögt tittar och vinkar. (Och vi vinkar tillbaka, till fröken…)

En annan anledning att jag är kvar är också arbetskamraterna. Det finns såklart jobbiga typer inom polisen också, men generellt är det ofta ganska sköna killar och tjejer, med sunda värderingar och bra humor. Och även cheferna – på den nivån där de har kontakt med oss ”dödliga” – är ofta bra inom polisen. Duktiga och gedigna.

Det är en bra stämning inom ”kåren”.

Sen lönen, ja, det ÄR ju ett skämt. Jag har till exempel fått 8 000 i löneförhöjning på 16 år. Alltså i snitt 500 kronor i månaden per år. Not so fett. Och att en ny polis i dag får 25 000, jämfört med till exempel en lärare som inte sällan landar mellan 29 och 32 000 i månaden (i Stockholm).

Men, men, det där löser sig nog. Sverige är ju ett rikt land, så vi borde  ju kunna betala våra poliser, brandmän och sjuksköterskor den lön de är värda…

Oj, nu blev jag nästan bitter igen… haha!

Nä, jag gillar mitt yrke och ska nog ge det ett par år till.

 

09oi

18 thoughts on “Varför polis?”

 1. Var har du fått ifrån att en lärare tjänare 32000 i månaden som ny ??. Jag tjänar 33 000 i månaden som grundskollärare. Jag började jobba 1982 så det är några år i yrket. Vet att både sjuksköterskor , lärare och poliser får ingångslöner på ca 25. Min dotter tjänar 29000 i grundlön som At-läkare. Då har hon 5 1/2 år utbildning samt ett års erfarenhet som underläkare på Akuten på Karolinska. Nu kommer hennes löneutveckling glida långt över vår på några år. Så hon klagar inte. Men ska vi människor att vilja utbilda sig till lärare, sjuksköterska eller polis kommer våra löner släpa efter så är det bara. Tycker inte att det är bra men det är så det ser ut. Det handlar om tillgång och efterfrågan. Tror faktiskt att det är fler idag som vill bli poliser än lärare och förskollärare tex.

  1. Känner TRE som avslutade sina utbildningar nu i januari. De fick, i tur och ordning: 28 000, 29.500, 32 000 på sina respektive skolor. Detta är i Stockholm.

  2. Sedan har en kollegas fru, som avslutade sin utbildning som förskollärare i höstas, 33 000 i ingångslön som förskollärare. (Snittet i Sthlm för dem är 30 000). DÄR är det tillgång och efterfråga som styr big time.

  3. Min dotter började jobba som lärare i Stockholm 2013. Då var ingångslönen 25500 för en gymnasielärare. Hon har fem års studier på högskola och studielån som ska betalas med ca 1000 kr per månad i skattade pengar tills hon fyller 50 år. Arbetsuppgifterna är inte heller så trevliga med drogpåverkade elever och poliser som inte prioriterar trots påringning om öppen droghandel nära skola.

   1. Tror gymnasielärare har sämre möjlighet än lågstadielärare – som sagt tillgång och efterfråga. Känner tre stycken som nu i dagarna fått mellan 28 och 32 000 i INGÅNGSLÖN på sina skolor. Nyexaminerade.

    Och gällande att polisen inte kommer – du ser, vi har så mycket att göra att vi inte ens hinner med såna allvarliga saker som narkotikaförsäljning vid en skola. Gällande de drogpåverkade eleverna så är skolorna dåliga på att anmäla detta till föräldrar, polis och sociala. Hade önskat att de kunde bli bättre på det. Skolans värld är lite för stängd när det kommer till sånt.

 2. Världens bästa jobb.
  Men, som du säger så har det mer att önska. Men de gånger man faktiskt gör skillnad lever man på länge. Kollegorna är ju även dom helt grymma!

  En annan aspekt tycker jag är att man lär sig oerhört mycket om sig själv när man ställs inför alla dessa situationer.

 3. Man väljer knappast att bli polis, sjuksköterska och brandman för lönen och arbetstidernas skull (vissa gör kanske det). Det är ett yrke som man vill hålla på med och har något annat som lockar. Frågar mig själv varje dag varför jag jobbar som sjuksköterska när jag flera gånger per dag får höra hot och glåpord, men känslan att ha räddat livet på någon, hjälpt någon som är orolig eller ledsen osv vinner alltid. Det är svårt att formulera sig för yrket involverar så mycket känslor och visst är vi värda en bättre lön och arbetsförhållanden men jag ångrar inte en minut av mina 21 år som sjuksköterska.

 4. Det är i dagsläget helt omöjligt att få tag i förskollärare i Stockholm. Därav den höga lönen. Men om du då tittar lite omvänt och jämför Läkarnas situation i Stockholm så ser den helt annorlunda ut. 250 sökte till 10 tjänster på KI. Då kan du hålla ner lönerna också på 29.000. I Sollefteå får du 45 i igångslön som Atläkare. Är det så att det är för många som vill jobba som polis i Stockholm ? IGöteborg ligger förskollärare och grundskollärare betydligt lägre än i Stockholm. Vet att ingångslönen ligger runt 24.25 där.
  Hur många år har du jobbat som polis ? och hur många tusen mindre tjänar en nyexad polis ?

 5. Du har rätt, det är trivsel, kollegor och variationen som håller dig kvar på jobbet. Alla som jobbar
  med någon form av bevakning gör det för att det är kul. Ena dagen är inte den andra lik.
  Det är spännande att gå på jobbet, vad ska hända idag ? Du kan rycka på vad som helst utan att
  veta vad du har framför dig, hur det ska sluta. I jobbet måste man vara ” rund ” man kan inte vara
  fyrkantig, anpassa sig efter olika situationer och många gånger tänka 2 varv.
  Sen försöka släppa det och gå vidare eller hur många gånger jag använt humor som
  det bästa vapnet. Hur många gånger har man inte pratat sig ut en situation och den fått
  helt annan vändning. Aspen må synas men orden kan ibland räcka för att avvärja ett bråk.
  Jag tycker ni är sköna och underbara, ta med dig dessa ord på ditt nästa pass, Martin.
  Det jag beundra mest är att ni kan stå upp och ner och bara vara. Ni är coola.
  Var en polis som sa till mig: en bra dag är en dag då ingenting händer.
  Ni är värd eran lön och mer därtill.

 6. Då du skriver att lärarna får några tusen mer i månaden än polisen måste du ju kolla på utbildningens längd också. Högstadielärare går en 4,5 år lång utbildning medan polisens är 3 år. Det blir ca 50.000 mer i studielån. En annan sak är att lärarna nästan aldrig kan få övertid även om de jobbar på kvällstid medan ni poliser får det. Antalet semesterdagar är fler men lärarna kan inte ta semester på annan tid än eleverna. Bara några veckor efter loven är slut är semesterresor mycket billigare, vilket lärarna inte kan utnyttja. Märk att lärarna avlönas av kommunen och då kan lönen öka i Stockholm där det är brist medan samma lärare kan hamna under polislönen om de börjar jobbar i t ex Härnösand kommun. Polisen är statlig och då skiljer inte lönen lika mycket om du jobbar i Stockholm som i Härnösand. Om du bara vill ha en lön som är högre än en lärarlön ska du alltså bo i Härnösand. Mer relevant vore väl att du jämförde polislönen med t ex ekonomiernas löner. Där finns det många som har löner på 50.000 efter några få år i yrket. Det är väl mer relevant att ifrågasätta än lärarlönen (som är en av de lägsta i OECD).

  1. Fast jag IFRÅGASÄTTER inte. Jag bara tog en annan viktig samhällsfunktion som jämförelse. Och utbildningens längd har för mg ingen betydelse för hur hög lönen ska vara. I MITT tycke ska det vara jobbets art som skall vara avgörande. Annars kan man ju plugga 10 år och hävda att man har höga studielån och därför ska ha hög lön.
   Jag förstår vad du vill säga och det är ju så att det är tillgång och efterfrågan som styr i större utsträckning när det är kommunen som betalar. Vilket kanske är dom det ska i en marknadsekonomi.

   Men tycker fortfarande att en minröjare ska ha bättre betalt än en bibliotikarie, trots att det skiljer 2 år i utbildning.

   1. Att utbildningens längd inte har någon betydelse visas ju av de som jobbar på sopbilen. Det finns de som tjänar 36000 på det. Då ska man tänka på att deras lön bygger på att det förr i tiden gick ut på att hämta papperssäckar från soprummet i huset, bära säcken med risk att bli skuren i ryggen av en glasflaska och sedan kasta upp säcken i en sopbil med risk för förslitningsskador. Numer finns soporna i sopbehållare på hjul vid vägen. De rullas fram till sopbilen, sedan lyfts upp av en maskin som tömmer sopbehållaren. Jobbet har blivit mycket lättare men den höga lönen består. Polisens och lärarnas arbetsmiljö och arbetsvillkor är sämre nu än för 40 år sedan och den låga lönen består. Det jag menar är att det kanske inte är lärarnas lön och arbetsvillkor du ska titta på när du jämför samhällsfunktioner. Andra samhällsfunktioner som jobb på tv/ radio (pga avreglerad mediamarknad ) juridik (pga EU) och läkare (brist trots att det skulle vara billigare att utbilda fler läkare jmf med vad det kostar med stafettläkare) har sett sina löner öka mycket. Dessutom har du alla politiker som skär guld efter några år i riksdagen, vilket de inte gjorde förr. Jmf med dessa samhällsfunktioner ser du stora löneskillnader, inte några tusenlappar som i fallet med lärare vs poliser i Stockholm.

 7. Hej Martin!

  Härlig blogg, en fråga har jag dock till dig.
  Har funderat på att söka in till polisen ganska länge nu men har ändå hunnit fylla 41 , handen på hjärtat är man på tok för gammal att söka vid min ålder?
  Vad anser du?

  Mvh
  Thomas

  1. Det är definitivt gränsfall. Äldsta jag hört om var just 41. MEN sök, du kan inte få mer än nej. Vanlgaste ålderns är 24-30.

 8. Jag håller på med ett skolprojekt gällande polisernas arbetsförhållanden, och undrar hur mycket en polis som jobbat ett tiotal år i genomsnitt tjänar?

 9. Jag är väldigt tacksam för det jobb poliser gör o jag skulle aldrig klara det. Men som bibliotekarie i dag får du vara beredd på knivslagsmål missbrukare som får spel ungdomar som hotar varandra o oss. Bibliotek är öppet o gratis o vi har fått bygga om toaletter pga droghandel o prostitution.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *